Morten Haug

morten-haug-portrett-annsikt-art-kunst-norsk-kunst.jpg
 
 

Morten Haug (1953) bor på Nesodden, der han også har sitt kunstnerverksted. Hans fotografier står i en særstilling i skandinavisk kunstfotografisk sammenheng. Han er godt kjent i kunst- og fotografkretser, og har hatt mange utstillinger siden 1980-tallet. Han er representert i flere av de store museale og private samlingene i Norden.

Han begynte sin karriere som kunstfotograf i 1970 årene, og i de neste årene ble det en rekke utstillinger i England, USA, Italia og Danmark. Her hjemme hadde han flere utstillinger, bl.a. på Preus Fotomuseum, Galleri Daguerre og Galleri Riis. På 90-tallet og i begynnelsen av 2000-tallet hadde Haug utstillinger i De Forente Arabiske Emirater og i Estland.

Haug har de siste årene brukt mye tid på prestisjetunge oppdrag utenfor Norge: Utsmykking av cruiseskip som M/S Rennesanse, The World, Color Line m.fl. Hans verk kan for eksempel ses i Norge på Hurtigruta Trollfjord.

Haugs store dynamiske og omfattende prosjekt er arbeid med pin-hole, og har siden 1970-tallet laget egne pin-holekameraer, som han bruker overalt han ferdes.

Det visuelle uttrykket i Morten Haugs kunstfotografier er mangfoldig, med et stort spenn. Haug har i alle år arbeidet med gamle kunstfotografiske teknikker som gumprint, cyanotypi og hans eget utviklede teknikk gumoil. Hans tidlige verk var også laget i tradisjonelt fotografi på sølvbasert barytpapir. Disse er ofte er håndkolorert.

Han arbeider med collager på papir, lerret eller aluminium. Hans kunstfotografier finnes kun som originaler eller i små opplag i Giclè.